De Keijser

De karakteristieke Eckhart-meubelfabriek uit 1877 was hard aan een grondige opknapbeurt toe. Het pand is volledig gerenoveerd en getransformeerd in een appartementencomplex. Zo is zeldzaam Rotterdams erfgoed behouden.

Ambachtelijk meubelmaker C. H. Eckhart gaf eind negentiende eeuw opdracht tot het bouwen van de meubelfabriek. Tientallen jaren huisde hier zijn bedrijf. Na de Tweede Wereldoorlog kreeg het gebouw een andere functie. Een verhuisbedrijf gebruikte het lang als opslagruimte. Gevolg: een jarenlange overbelasting van de vloeren, en achterstallig onderhoud. De renovatie en transformatie naar een woningcomplex hebben wij voor onze rekening genomen. Elk van de drie verdiepingen in het pand had een eigen hoogte, in verband met zijn oorspronkelijke functie. Het eigen karakter ervan is in het appartementenaanbod verwerkt. Zo bood de hoge begane grond mogelijkheid tot de bouw van een entresol en vide. Op de zolderverdieping herstelden we de karakteristieke ramen van de ateliers.

De oorspronkelijke gevel had al veel gevelopeningen. Om het daglicht hiervan optimaal te benutten, zijn er achter de driebeukige gevel steeds twee naastgelegen appartementen van anderhalve beuk gerealiseerd. Een nieuw geformeerd atrium met een glazen liftschacht in het midden geeft ontsluiting aan de woningen. Het geheel vormt een contrast met het karakteristieke casco. Het heeft een meer eigentijds industrieel karakter, met een houten wandafwerking die naar de historische meubelfabriek verwijst.